Poklon doktorju

Nekaj časa zaradi tehničnih težav ni bilo novih objav na spletni strani, zato imam kar nekaj dolgov za nazaj. Prvi je oznanilo, da je slovenska zemlja rodila prvega doktorja taijiquana, kar je za razvoj te veščine nemara bolj pomembno, kot se tega trenutno zavedamo. Dr. Žiga Tršar iz Taijiquan instituta je 27. 11. 2013 doktoriral z naslovom

Borilna veščina taijiquan skozi optiko antropologije kognicije in telesa

Po mnenju komisije pomeni doktorska teza doprinos k obči znanosti, po mnenju avtorja je to pripoved o izmuzljivosti kitajskega jezika, kulture in veščine, po mnenju bralcev dela pa nepresežen vpogled v osebno izkušnjo Slovenca pri odkrivanju taijiquana, na filozofijo in kulturni pomen telesnih tehnik ter kitajsko videnje borilnih veščin v celoti. Žiga dokazuje, kako poglobljeno je njegovo umevanje veščine tako v bazičnem kot aplikativnem pogledu, zato je velika čast, da se lahko učim od njega.

Na mestu je poziv, da se vsi, ki vas taijiquan resno zanima, oglasite kdaj pri njem na treningu. Izkusili boste, kako predano opravlja svojo obrt, kot to sam imenuje, ter koliko umetnosti to vključuje.

Žiga – čestitke. In hvala.

 

Ta vnos je bil objavljen v Branje. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja