Opis izvajalcev in programa

Opomba: sledi opis izvajalcev in programa, ki ga bodo izvedli. Tekst so prispevali izvajalci sami. Navedeni so po abecednem vrstnem redu priimkov.

 

 

Marko Bedina

mbedina@gmail.com, 041 773 855, Društvo Taiji – Zlati petelin, www.taiji-zlatipetelin.si

Beseda o izvajalcu

Učitelj yang in chen taijiquana. Okno v svet taijija mi je odprl mojster Marjan Dogša. Učitelj chen taijiquana pa je mojster Fu Nengbin (12. generacija naslednikov chen taijiquana, ožji učenec Velikega mojstra Chen Zhengleja, 11. generacija direktnih naslednikov chen TJQ).

Kratek opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Chen taijiquan, nei san he (tri notranje harmonije), lao jia er lu (druga stara forma)

Daljši opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Taijiquan je notranja borilna veščina in eden osnovnih načel so t.i tri notranje harmonije. S tem je mišljen zavesten nadzor qija, notranje življenjske energije: “Ko se srce (xin) odloči, namera vodi  energijo (qi), ta pa sproži silo (li). Celotno telo, ‘od glave do peta’ (od rok do nog), je notranje povezano.” Sila se lahko izrazi nežno, močno ali na silovit način, vsakič  ob upoštevanju načel sproščenosti, vkoreninjenosti in spiralnega usmerjanja energije.

Vzpostavljanje notranje harmonije je postopno in zaobjema razvoj ozaveščanja težišča, spiralnega gibanja z izvorom v težišču in izražanjem sile na koncu telesa (rok, nog, rame, komolca…).

Razvoj teh načel bo simbolično prikazan na primeru iz druge chen stare forme (Paoccui ali Topovska pest).

 

 

Mladen Dakić

taijivoda@yahoo.com, 041 781 206, Društvo za kitajske veščine gibanja Taiji-Voda, www.taijivoda.weebly.com

Beseda o izvajalcu

Več kot desetletje se izobražujem s področja zdravilnega Qigonga (glavni učitelj mojster Oscar Munoz Galeano) in tradicionalnega Chen Taijiquana (glavni učitelj mojster Chen Jun in veliki mojster Chen Xiaowang), zadnja leta predvsem preko umikov v tujino do tujih učiteljev in mojstrov ter preko individualnih ur in delavnic s tujimi priznanimi učitelji in mojstri. Poučujem sedem let preko tečajev, delavnic in individualnih ur v Ljubljani, Novi Gorici in Novem mestu. Z veščinami se ukvarjam zaradi želje po raziskovanju učinkovitih naravnih tehnik samozdravljenja in samoobrambe, dobrih občutkov, ki mi jih daje tovrstna vadba in veselja do prenašanja znaja ter dela z ljudmi.

Kratek opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Krog in spiralna energija v izvornem Chen Taijiquanu

Daljši opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Skozi razlago, demonstracijo in skupno vadbo bodo udeleženci spoznali osnovni krog (pozitivni) ter princip spiralne energije skozi osnovno tehniko izvornega Chen Taijiquana. Program 90-minutne vadbe, prilagojene za vse udeležence, ne glede na izkušnje ali stil, bo potekal na sledeč način:

  1. Kratko ogrevanje in stoječa meditacija
  2. Pozitivni krog.

Spoznali bomo pozitivni krog, štiri položaje rok in se dotaknili spiralnih momentov. Vadili bomo pozitivni krog z gibi rok na mestu, s prenosi teže naprej-nazaj in s premiki telesa levo-desno.

  1. Spiralna energija.

Predstavljeno bo spiralno kroženje energije v telesu na primeru štirih položajev rok iz pozitivnega kroga. Pridobljena izhodišča bomo nadgradili v figuro “mešanje oblakov”. Pojasnjen bo sprememba Yina in Yanga. Skupaj bomo vadili osnovno verzijo “mešanja” na mestu, klasično mešanje s premiki levo-desno ter tudi manj vidno obliko figure “mešanja oblakov” naprej-nazaj, ki je prisotna v prvi stari Chen formi.

Opomba: Tema je še posebno zanimiva za tiste, ki vadijo Yang stil, saj bodo lahko spoznali izvorno obliko navedene figure, ki izhaja iz Chen stila in se malce drugačna pogosto pojavlja v različnih Yang formah (24, 85 (108), itd.).

 

 

Dušan Donko, Bernarda Pavič

031 684 454, Društvo za krepitev telesa, uma in duha TAOIN, www.drustvo-taoin.si
Opis programa – izvedba 2h delavnice Wudang Taijija, od tega je 1h lahko predavanje (vodi Dušan Donko).

 

 

Biljana Dušić

040/169 289, biljana.dusic@aditi.si, Slovensko združenje za Chenjiagou taijiquan

Beseda o izvajalcu

Chen taijiquan vadim (in zadnja 4 leta tudi poučujem) že 12 let. Moj učitelj, s katerim redno individualno vadim vsaj 1x letno od 7-10 dni do 40 dni že 10 let je Chen Jun, mojster iz 20. generacije družine Chen. Na skupinskih seminarjih njegovega očeta, velikega mojstra Chen XiaoWanga sodelujem 1- 2x letno že 11 let. Sodelujem tudi z drugimi učitelji iz z njimi ravno tako individualno vadim (David Gaffney, Armin Fabian).

Kratek opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Chen šola: osnove gibanja (stoječa meditacija – zhan zhuang), chan si gong – vaje navijanja svile) in del prvega dela stare forme, prve oblike.

Daljši opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Vadeči ne potrebujejo nobenih pripomočkov. Po zelo kratkem opisu osnovnih točk na telesu, ki so v Chen taijiquanu pomembne, bi prešli na vadbo. Le-ta bo prilagojena vsem vadečim, tako začetnikom, kot dlje časa vadečim. Mislim, da je več kot ta izseček iz prakse Chen taijiquana lahko neproduktivno, prepovršno (celo zavajajoče) in prej frustrirajoče, kot navdihujoče.

 

 

Dragan Lazarević

lazo.dragan@gmail.com, Društvo ljubiteljev tradicionalnih kitajskih športnih veščin Skriti Zmaj, www.skritizmaj.si

Beseda o izvajalcu

Z vzhodnjaškimi borilnimi veščinami (karate, ju-jitsu, ki-aikido, kendo) se ukvarjam od leta 1968. V 44 letih sem srečal in treniral z mnogimi znanimi in neznanimi učitelji in mojstri. Pred 15 leti sem začel s treningom Taijiquana in Qigonga v Ljubljani pri Chen Shiningu. Ko sem kasneje prišel v stik s tradicionalnim Chen stilom in po obisku mojstra Chen Juna na Kitajskem sem začutil izvirni Taijiquan. Od takrat sodelujem in sprejemam vse učitelje Taijiquana, ki učijo izvirni Chen stil in sicer takšen, ki se ohranja v vasi Chenjiagou. Vodim društvo v katerem treniramo vse tisto kar sem imel možnost sam izkusiti in v kar sem se sam prepričal da koristi ohranjanju zdravja in dobre kondicije. Zato tudi to znanje rad prenašam na druge ljudi, ki so pripravljeni narediti nekaj za se.

Kratek opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Osnove gibanja v Chen stilu in prvi del stare forme Laojia yilu.

Primerjalna predstavitev prvega dela forme Xinjia Er-lu (Pao chui) tako kot se izvaja v Chenjiagou vasi in kot jo izvajajo drugi sorodniki družine Chen. Kratka predstavitev Tui Shou: osnove vaje potiskanja rok v dvoje.

Daljši opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Osnove gibanja v Chen stilu in prvi del stare forme bi rad predstavil skozi standardno obliko treninga tako kot ga izvajamo v društvu. To bi bila kraka 1,5 urna delavnica.

Primerjalno predstavitev prvega dela forme Xinjia Er-lu in osnove potiskanja rok bi predstavil posebej, če bo na volj ustrezen čas med posameznimi treningi. Seveda se bomo prilagajali trenutni situaciji.

 

 

Domen Tašner, Žiga Tršar

Tajiquan institut, http://www.taiji-institute.si/

Beseda o izvajalcu

Taijiquan Institute deluje pod vodstvom mojstra 曾祥柏 (Zeng Xiangbo) iz Yilana na Tajvanu. V mladih letih se je učil gongfuja pri taiwanskih specialnih enotah in kasneje postal tudi njihov inštruktor. Je naslednik tradicije družine (Yang), ki je preko mojstra 鄭曼青 (Zheng Manqing) prišla na Taiwan. Ukvarjamo se z vadbo telesneh tehnik taijiquana v svoji tradicionalni obliki kot borilna veščina. 維武 (weiwu) pomeni dobesedno ohraniti borilne veščine. Takšno je tudi ime hiše taijiquan pod vodstvom mojstra Zeng-a.

Kratek opis teme, ki bi jo želeli prikazati 

Povezava osnov forme in osnov gibanja v dvoje- taijiquan tuishou.

Daljši opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Pri vadbi je na začetku poudarek na sproščenosti, uravnoteženosti ter pravilni strukturi telesa. Praktična uporabnost je nujno vodilo, da lahko svoje gibanje in um testiramo v praksi. Zato taijiquan nujno potrebuje vadbo v dvoje. V začetku znotraj dogovorjene oblike potiskanja rok (tuishou), potem pa kot prosta vadba (sanshou): brez orožja, z mečem ali s palico.

 

 

Davorin Zalokar

041 608 661, davorin.zalokar@gmail.com, Artes Spiritus Institut, www.artes-spiritus.si

Beseda o izvajalcu

Moj učitelj je Paolo Bolaffio in je naslednjik 700 let stare šole Wudang Pai Nei Chija. Sam se s poučevanjem borilnih veščin ukvarjam profesionalno od leta 1999, aktivno pa vadim od leta 1992. Poučujem, ker žalim, da se tovrstna umetnost ohrani in da bi jo spoznalo čim več ljudji, kot dobrino povezovanja in miru.

Kratek opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Prikazal bi glavne-osnovne principe Tai chija “neglede na stil” (središče, korenine, povezava, harmonija) preko posameznih vaj, ki bi jih nato povezali v celoto.

Daljši opis teme, ki bi jo želeli prikazati

Poleg sebe, dodatnih pripomočkov ne bomo potrebovali . Vadba bo setavljena iz ogrevalnega dela cca 15min, 60min spoznavanja središča, korenin, povezave mišičnih verig- telesnih položajev in harmoničnega gibanja ter 15min sproščanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja