Taijiquan – teorija

Zadnje čase sem bil nekoliko navdahnjen s teorijo (haha) in sem obljubil, da bom nekaj tega zapisal na blog, da vam ne bo treba te neosvojljive kitajske terminologije zapisovati v zvezke. Na srečo so že drugi nekaj tega naredili, zato je tole bolj zbir nekaterih kažipotov za vse nadobudne taijiquan teoretike. Ostalim priporočam, da vadijo formo. :)

Za začetek nudim: osem “energij”, osem “smeri”, osem “kinetičnih premikov”, osem “metod” skratka “ba fa”. David Gaffney jih takole našteje (prosti prevod):

Štiri metode v smeri naprej so peng (“držati stran od sebe”), lu (“preusmeriti”), ji (“stisniti”) in an (“potisniti navzdol”). Štiri diagonalne metode pa so cai (“cukniti ali potegniti”), lie (“ločiti”), zhou (“komolčenje”) in kao (“butniti”).

Če ste bili na treningih, ko sem to skušal pojasniti, ali pa ne, verjetno enako tipate v temi za pravim pomenom teh besed. Na srečo je Biljana na facebook obzidje prilepila nekoliko nadrobnejše opise in dodala sličice kipov, ki demonstrirajo te prvine. Stran najdete tule, za ogled ne potrebujete prijave. IZZIV: pobrskajte med prispevki in najdite vseh osem opisov.

Poleg tega sem vam povedal, da v kitajskih veščinah, še posebej pa na izumetničenih tekovanjih wushu, ocenjujemo štiri prvine:

  • ròu (“meso” kot mišice, prikaz sile, eksplozivnosti, moči, ki ni nujno vezana na mišice),
  • yăn (“oči” – pogled, ki jasno izraža koncentracijo, namero, moč),
  • shēn​fǎ (“metode telesa” – rame povezane s kolki, ledven del poravnan, teme pokonci, dlani polne itd. itd.),
  • bù (“korak” – spretnosti pri prenašanju teže, stopanju, gibkost itd.)

IZZIV 2: Poglejte katerega od spodnjih videov in ocene (1-10) za te štiri prvine zapišite v komentar spodaj.

1. Gospa z dolgim nožem

2. Gospod z rumeno suknjo

3. Stric s palico

itd. itd. Dobili ste občutek. Torej: kako gre kaj vaše navijanje svile? Vadite? Se vidimo na naslednjem treningu. :)

Ta vnos je bil objavljen v Uncategorized. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja