Ugodni učinki vadbe taijiquana – pregled znanstvene literature

Obstaja kar nekaj povzetnih člankov, ki podajajo pregled raziskav na področju učinkovitosti taijiquana pri ohranjanju zdravja. Nekaj je kliničnih študij, kjer uspešnost intervencije s taijiquanom primerjajo z drugimi metodami (npr. meditacija, sprehodi, bralni krožki, itd., pač odvisno od aplikacije) pri spopadanju z različnimi psiho-somatskimi boleznimi ali degenerativnimi stanji.  Prav pred kratkim je izšel članek, ki vam ga ponujam tokrat v branje – ker je v angleščini, spodaj pripenjam prevod povzetka.

 

 

VIR: Lan, C., Chen, S.-Y., Lai, J.-S., Wong, A.M.-K., 2013. Tai Chi Chuan in Medicine and Health Promotion. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013. spletna stran pdf (3.1MB)

 

Taijiquan je tradicionalna kitajska veščina uma in telesa, ki je v zadnjem času postala priljubljena po vsem svetu. Med vadbo se globoko dihanje s prepono poveže z gibanjem telesa in tako se doseže ravnovesje med telesom in umom in olajša pretok notranje energije (qi). Vadeči lahko vadi celotno formo ali le posamezne gibe glede na lastne potrebe. Raziskave kažejo, da ima taijiquan ugodne učinke na ohranjanje zdravja ter da redna vadba taijiquana izboljša aerobno kapaciteto, mišično moč, ravnotežje, kakovost življenja, ki je povezana z zdravjem, ter psihološko blagostanje.

 

Nedavne študije dokazujejo, da je taijiquan varen in učinkovit tudi za paciente z:
– nevrološkimi boleznimi (npr. kap, Parkinsonova bolezen, travmatske poškodbe možgan, multipla skleroza, kognitivne disfunkcije),
– revmatološkimi boleznimi (npr. revmatoidni artritis, fibromialgija),
– ortopedskimi boleznimi (npr. osteoartritis, osteoporoza, bolečine v križu in mišično-skeletne nepravilnosti),
– srčno-žilnimi boleznimi (npr. srčni infarkt, srčni obvod),
– kroničnimi pljučnimi boleznimi in
– rakom dojke.

 

Taijiquan je aerobna vadba nizke do zmerne intenzivnosti in je primerna za splošno izvajanje v skupnosti. V članku je podan pregled znanstvene literature o taijiquanu. Predstavljen je ugoden učinek taijiquana na ohranjanje zdravja in potencial za klinično uporabo te veščine.

 

Ta vnos je bil objavljen v Branje, Zanimivosti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja