Chen Taijiquan

Taijiquan lahko imenujemo tudi aplikativni qigong, saj gre v osnovi za borilno veščino, ki temelji na podobnih principih kot številni sistemi qigonga: sproščenost, krožno gibanje, spuščanje teže v stopala in vzdrževanje “stebra”, usklajeno gibanje celega telesa namesto izolarnih delov itd. Vadimo chen slog taijiquana z njegovimi glavnimi gradniki: vadba stebra, enostavne vaje navijanja svile, vadba prostoročne forme (stara dolga forma), osnovni principi vadbe v dvoje (potiskanje rok). Večinoma ljudje kot taijiquan prepoznajo izvajanje forme – bolj ali manj dolgih koreografij mehkega in estetskega gibanja. Kljub temu se niti na začetnem tečaju ne moremo izogniti uporabnosti tega gibanja v borilne namene, saj nam ta uvid pomaga napolniti samostojno vadbo s smislom in vsebino, ki pa ni nasilna, temveč poudarja samozavedanje in sproščenost. Vadba je primerna za ljudi vseh starosti in je fizično zahtevnejša od tečajev qigonga. Nekateri se na začetku ustrašijo navidezne zapletenosti forme, vendar ta terja le nekaj truda, da se jo naučimo. Za vadbo potrebujete udobna oblačila in copate ali bose noge.

 

IMG_3855

Učitelj Oscar na delavnici v Kranju.

 

 

 

 

 

 

IMG_0512

Mojster Chen Xiaowang na delavnici v Zagrebu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Taijiquan je najstarejša od tako imenovanih mehkih ali notranjih borilnih veščin. Pri stotisočih je bila to vstopna točka za globlje razumevanje kitajske filozofije, medicine in jezika. Zdi se kontradiktorno, da bi kot metodo vzdrževanja dobrega zdravja, samozavesti in mirnosti uporabili to močno in učinkovito borbeno veščino. Vendar je taijiquan družine Chen utemeljen na filozofiji, ki je odmaknjena od umetnosti vojskovanja. Taijiquan uteleša izraz “borilna veščina” in temelji na poglobljenem zbiru principov, teorij in tehnik.”

(prosti prevod odseka iz knjige Davidine Siaw-Voon Sim, David Gaffney: Chen Style Taijiquan: The Source of Chinese Boxing, ISBN-13: 978-1-55643-377-1)

 

Poglejte, kako Chen Xiaowang opisuje osnove taijiquana (angleščina) ter njegovo izvedbo dela stare forme chen sloga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja