Je taiji borilna veščina?

V sodelovanju s KŠK organiziram začetni tečaj taijiquana za študente in dijake. Na njihov facebook oglas za tečaj je nekdo vprašal:

In od kdaj se Tai chi uporablja kot borilna veščina??? Jaz ga poznam kot vrsto meditacije in vaj.

Kratek odgovor je: od nekdaj. Sam sem preko KŠK posredoval še daljši odgovor, ki bo morda zanimal še koga, zato ga v celoti kopiram tule:

Taijiquan je izvorno borilna veščina – od nekdaj se uporablja kot taka. Popularizacija veščine se je zgodila v 19. stoletju, ko se je razvil yang slog taijiquana (poimenovan po mojstru Yangu Luchanu), ko so široke množice začele vaditi počasne in tekoče gibe, ki so danes tako prepoznavno “taijijevski”. Kratka forma 24 figur, ki je sicer dokaj moderni izum, je tipični korak v to smer in danes najpogostejša oblika vadbe taijiquana v svetu, primerna tudi za starostnike in druge skupine telesno manj pripravljenih ljudi. Pri tej vadbi se je poudarjalo (in se še) ugodne učinke na zdravje, zaradi pozornega in umirjenega gibanja to večkrat imenujejo meditacija v gibanju. Vendar to ni cela zgodba, taijiquan je izvorno borilna veščina in z razumevanjem nekaterih borilnih principov lažje razumemo veščino v celoti – in s tem tudi njenega zdravstvenega in “meditacijskega” potenciala. Na tečaju želim predstaviti tak bolj celostni pristop k veščini – po tečaju ne boste postali mojstri borilnih ali duhovnih veščin, zato pa boste dobili vpogled v to, kaj vse je taijiquan, kako se ga trenira v svetu in kako pri nas, ter se fizično in psihično kar dobro utrdili. Poleg tega se boste naučili dovolj, da si boste lahko sami izbrali svojo pot v veščini, se po potrebi pridružili meni ali kakemu drugemu slovenskemu ali tujemu učitelju, ter lahko sodelovali na seminarjih najboljših (kitajskih) morjstrov.

Jaz poučujem izvorni chen slog taijiquana. Moj učitelj je Hrvat Jasminko Miklec, ki je neposredni učenec mojstra Chena Xiaowanga, vodilne figure v svetu taijiquana in čuvar sloga taijiquan. Učili se bomo staro formo, ki jo ta mojster prikazuje na tem posnetku (občudujte predvsem obupni kitajski green screen efekt:):

Chen Xiaowang bo julija 2013 znova vodil seminar v Zagrebu, kar bo ponovno dobra priložnost učiti se od najboljših.

Za prikaz borbe lahko pogledate njegovega nečaka, ki se v finalu kitajskega TV wushu tekmovanja zmagovito odreže (belo-rdeča obleka):

Chen Ziqiang pride junija 2013 v Slovenijo, poleg forme bo poučeval tudi veščine “potiskanja rok”.

Znanje nabiram tudi v sodelovanju z ljubljanskim taijiquan insitutom, ki sledi odličnega tajvanskega mojstra taijiquana. On je poosebljena milina in mehkoba (to smo lahko izkusili na njegovem nedavnem gostovanju v Ljubljani), vendar pri njem ni nobenega dvoma, da je taijiquan tudi (predvsem) borilna veščina. Nekaj posnetkov je na njihovi FB strani:

Če vas zanima še kaj, mi pišite, z veseljem vam odgovorim. Predvsem pa vas vabim na tečaj (ki se začne z dvema tednoma brezplačne vadbe), da se spoznamo!

Ta vnos je bil objavljen v Vadba, Zanimivosti. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja