Jezikanja …

Pred časom sem bral zanimivo znanstveno-fantastično knjigo (China Mieville: Embassytown), ki ponuja cel kup zanimivih premislekov o življenju, vesolju in sploh vsem. Med drugim opisuje obliko nezemljanov, ki za sporazumevanje uporabljajo dvoglasje – šele ko se oba glasova istega (nehumanoidnega) osebka združita, dobi zvok (besede) tudi dejanski pomen. Kot da mora informacija priti po dveh (neodvisnih) kanalih, da je nekaj vredna – podobno pri ljudeh obrazna in telesna mimika doda h komunikaciji, vendar ni nujna, saj tudi po telefonu lahko med seboj izmenjujemo (večino) informacij … Zanimivo, po temeljiti obravnavi te ideje v tej knjigi sem dosti premišljeval o naravi jezika.

Kakor koli. Na to zgodbo sem se spomnil v teh dneh, ko 79. rojstni dan praznuje Vinko Globokar, avantgardni (francoski) skladatelj slovenskega rodu. Ko sem malo stikal po njegovem opusu, sem naletel na njegovo skladbo Toucher:

Opazite prenos informacije od enega človeka po dveh neodvisnih kanalih? :) Zanimivo!

Dva informacijska kanala pri dveh ločenih osebah seveda nista tako posebna. Pa vseeno zanimiva in lepa, kot dokazuje spodnji kung fu primer, ki je bolj v sozvočju z vsebino te strani. Kakor koli, uživajte.

Ta vnos je bil objavljen v Razvedrilo. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja